www.petropavl-rn.dp.gov.ua
ГОЛОВНА СТОРІНКА МАПА САЙТУ ДОПОМОГА Субота, 20 квітня 2024 року
Що нового на сайті ?

Архів публікацій
Петропавлівський район >> Цивільний захист
Увага! До відома власників земельних ділянок, землекористувачів, керівників фермерських орендних підприємств, органів самоврядування та місцевої виконавчої влади!
Версія для друку Написати листа
Увага!


    До відома власників земельних ділянок, землекористувачів, керівників фермерських орендних підприємств, органів самоврядування та місцевої виконавчої влади!
    На території Петропавлівського району землями сільськогосподарських виробників та індивідуальних господарств проходять магістральні лінії електропередач напругою 220-750 кВ, які мають ключове значення для забезпечення електропостачання ряду об'єктів та енергетичних вузлів .
    Як показує досвід попередніх років, злочинна недбалість під час проведення весняно-польових робіт та жнив в охоронних зонах ПЛ, а також підпали сухої трави та чагарників часто стають причинами вимкнення ліній електропередач, а в деяких випадках призводять до людських жертв.
    Слід усвідомлювати, що в складних суспільно-політичних обставинах, що їх переживає Україна, питання енергетичної безпеки стає одним з ключових.

    Шановні громадяни, пам'ятаймо !
    Будь-яке пошкодження опор магістральних ліній електропередач може призвести до аварій на цих лініях, можливих людських жертв та перебоїв у електропостачанні цілого регіону України.
    З метою створення нормальних умов експлуатації електричних мереж Постановою Кабінету Міністрів України , затверджено "Правила охорони електричних мереж", в яких визначено основні вимоги до громадян, виробничих підприємств, лісогосподарств, землекористувачів, фермерів-орендарів, які виконують роботи чи знаходяться в охоронних зонах електричних мереж.
    Охоронна зона встановлюється уздовж повітряної лінії електропередачі у вигляді земельної ділянки і повітряного простору, обмежених вертикальними площинами, що віддалені по обидві сторони від крайніх проводів лінії на 25м для ПЛ-220кВ, 30м - ПЛ-330кВ і 40м - ПЛ-750кВ.
    В охоронних зонах магістральних ліній електропередач категорично забороняється виконувати будь-які дії, що можуть порушити нормальну роботу електричних мереж, спричинити їх пошкодження або привести до нещасних випадків, зокрема:
    будувати житлові, громадські, дачні будівлі;
    влаштовувати звалища, розпалювати вогнища (спалювання соломи, хмизу та ін.);
    складати дрова, корми, скиртувати солому та зберігати інші матеріали; розташовувати автозаправні станції або сховища паливно-мастильних матеріалів;
    накидати на струмопровідні частини ліній електропередач сторонні предмети, підніматись на опори повітряних ліній, демонтувати елементи опор;
    запускати спортивні моделі літальних апаратів, повітряних зміїв;
    здійснювати зупинки усіх видів транспорту (крім залізничного).
    Просіки для повітряних ліній електропередач, які проходять через лісові масиви та інші зелені зони, повинні утримуватись в пожежобезпечному стані, а також забезпечувати нормовану відстань від проводів до гілок дерев. В охоронних зонах ліній електропередач дозволяється насадження низькорослих порід дерев висотою до 4м, але забороняється без письмової згоди енергетичного підприємства здійснювати вирубку дерев, проїзд машин і механізмів загальною висотою з вантажем, або без нього від землі понад 4,5м.
    Польові сільськогосподарські роботи в охоронних зонах магістральних ліній електропередач із застосуванням механізмів слід проводити так, щоби механізми рухались впоперек осі лінії електропередач, а при використанні техніки на шинному ходу, її необхідно заземляти ланцюгами.

    Відповідальність
    Підприємства, організації та громадяни повинні негайно повідомляти енергетичні підприємства і місцеві органи виконавчої влади про виявлені обірвані або провислі проводи, пошкоджені опори, розкрадання енергетичного майна.
    Кримінальним кодексом України передбачено відповідальність за розкрадання державного енергетичного майна, а саме:
    умисне знищення або пошкодження чужого майна (ст. 194); порушення встановлених законодавством вимог пожежної безпеки, якщо воно спричинило виникнення пожежі, якою заподіяно шкоду здоров'ю людей або майнову шкоду у великому розмірі (ст.270).
    Законом України «Про охорону земель» встановлено відповідальність власників і землекористувачів земельних ділянок за забезпечення захисту земель від заростання бур'янами, чагарниками і дрібноліссям (ст.35).
    Кодексом України про адміністративні правопорушення встановлено відповідальність громадян і посадових осіб за самовільне випалювання стерні, луків, залишків рослинності та опалого листя (ст.771) і відповідальність за порушення «Правил охорони електричних мереж», що спричинило або могло спричинити перерву в забезпеченні споживачів електроенергією, пошкодження електричних мереж.
    При виявленні порушень чи пошкоджень магістральних електричних мереж, а також підозрілих осіб в місцях їхнього проходження просимо повідомити енергетичне підприємство вашого району.

    Відділ агропромислового розвитку Петропавлівської РДА
    Версія для друку Написати листа

Про цей сайт | Запитання | Адміністратор