www.petropavl-rn.dp.gov.ua
ГОЛОВНА СТОРІНКА МАПА САЙТУ ДОПОМОГА Вівторок, 16 квітня 2024 року
Що нового на сайті ?

Архів публікацій
Петропавлівський район >> Цивільний захист
Боротьба з карантинними бур'янами - необхідність, а недбальство - злочин
Версія для друку Написати листа

Боротьба з карантинними бур'янами - необхідність, а недбальство - злочин


Ця проблема не нова, але потребує інформування населення про такий стан речей. Особливу небезпеку, на сьогодні, становить розповсюдження карантинних бур’янів — це особливо шкідливі адвентивні види, яких немає на території країни або вони наявні обмежено і які контролюють спеціальними заходами. Карантинні бур’яни поширюються разом із насінням культурних рослин та іншими способами. Цьому сприяють переміщення великих обсягів посадкового матеріалу, продовольчого та фуражного зерна всередині країни та через кордон.
Поширення таких рослин, як амброзія полинолиста, повитиця польова, борщівник Сосновського та інших, що не характерні для рослинного покриву області, становлять загрозу й для місцевого біорізноманіття. Наведені види бур'янів поширені переважно в антропогенно порушених екотопах (узбіччя доріг, вирубки, закинуті пасовища та рілля). В подальшому вони активно розповсюджуються на сільськогосподарські угіддя та лісові масиви, повністю витісняючи корінні види рослин та руйнують стійкість екосистеми в цілому. Сприятливими факторами для поширення усіх видів цих рослин є відсутність у місцевій флорі рослин-конкурентів, а також комах та тварин, що їх поїдають. Крім того, деякі з цих бур'янів небезпечні та отруйні.
Що необхідно знати та як дотримуватись правил особистого захисту при знищенні бур'янів?
Такий карантинний бур'ян, як амброзія полинолиста, щороку збільшує ареал свого поширення. Росте в посівах різних культурних рослин, а також по шляхах, біля будинків та смітників, на залізничних насипах, у місцях, де порушений грунтовий та рослинний покрив (новобудови, довгобудови) або завезено новий грунт з інших місць. Захоплює погано оброблені поля, городи, сади, занедбані газони.
Шкідливість амброзії полинолистої в регіонах її масового поширення виключно велика. Вона проявляється, передусім, у зниженні врожайності сільськогосподарських культур на 40 відсотків; засміченні врожаю та погіршенні його якості (в зернині озимої пшениці, що вирощена на забур'янених амброзією полях, значно знижуються вміст білків, з’являється скловидність) ; перенесенні збудників захворювань та накопиченні шкідників сільськогосподарських культур; токсичності для тварин, у збитках тваринництву; в негативному впливі на здоров’я людей.
Розвиваючи велику надземну вегетативну масу, амброзія здатна в польових умовах витіснити і пригнічувати як культурні рослини, так і бур’яни. В результаті надмірного виснаження ґрунтів урожай сільськогосподарських культур значно знижується, а при великому забур’яненні культурні рослини гинуть. За таких обставин амброзія полинолиста набуває у нашій країні дедалі більш небезпечного значення для економіки.
Пилок амброзії викликає в людей захворювання на поліноз : спостерігається втрата працездатності, з’являється набряк слизових оболонок очей і верхніх дихальних шляхів, розвивається астма. Алергени, що містяться в листі, викликають дерматити. Тому, необхідно своєчасно виявляти та знищувати вогнища поширення цього бур'яну. Найбільш ефективним заходом боротьби з амброзією полинолистою в незначних вогнищах є скошування або виривання із корінням до цвітіння. Скошування повинно проводитись 3-4 рази за сезон, не допускаючи цвітіння бур’яну.До знищення рослини призводить лише її викорінення, бо після підрізання стебла рослина здатна до швидкого відтворення наземної частини, причому утворює декілька продуктивних стебел. Механічне скошування рослин амброзії полинолистої застосовують після початку ії цвітіння, коли зрізана рослина вже не здатна утворити продуктивні стебла і гине. Поза межами населених пунктів ефективним є застосування .
Повитиця польова— карантинний бур’ян, що живиться повністю за рахунок рослини-господаря, на якій паразитує. Повитиці не мають ні коренів, ні листків. Особливо страждають від них польові культури: вика, люцерна, льон, буряк, морква, цибуля, картопля тощо. Уражені рослини слабнуть, призупиняють ріст і розвиток, поступово гинуть. Крім того, повитиці часто переносять віруси і хвороби
Досить небезпечною рослиною є також борщівник Сосновського, доторкання до якої викликає подразнення та опіки на шкірі, алергічні реакції тощо. Методами боротьби з борщівником - є викопування та знищення коренів, скошування рослин, знищення суцвіть і їх спалювання, а також використання гербіцидів суцільної дії (раундап, аргумент, гліацинт і ін.), з подальшим заорюванням та засіванням багаторічними травами. Зважаючи на небезпеку, роботи при цьому потрібно проводити в захисному одязі у похмуру, бажано дощову, погоду - у такі дні сік рослини менш токсичний. Оскільки борщівник, приміром, має п'ятирічний цикл розвитку, тому для знищення однієї його популяції треба витратити аж 5 років.
Зважаючи на суспільну значимість та надзвичайну шкодочинність карантинних організмів, кожному громадянину та посадовій особі слід замислитись про природні багатства нашого краю та зробити свій внесок у їх збереження для наступних поколінь
Кожен громадянин, кому не байдуже майбутнє наших дітей, може взяти посильну участь у знищенні бур'янів. Головне – не бути байдужим і не вважати цю проблему чужою, не сподіватись, що це зробить хтось інший, а не кожен із нас. Крім того, усім землевласникам, землекористувачам та органам місцевого самоврядування нагадуємо про необхідність підтримувати порядок на своїх земельних ділянках та проводити усі необхідні заходи боротьби з небезпечними бур'янами. Адже, несвоєчасна локалізація вогнищ цих рослин призводить до розповсюдження їх на значній території і, в подальшому, до втрат у сільському та лісовому господарстві та необхідності вжиття додаткових високозатратних заходів
У законодавстві передбачено адміністративна відповідальність за невжиття заходів боротьби з бур'янами( у поширенні карантинних організмів; порушенні вимог фітосанітарних заходів; невиконанні розпорядження державного інспектора щодо проведення відповідних карантинних заходів; неповідомленні державного інспектора про виявлення регульованих шкідливих організмів; невиконанні законних вимог посадових осіб, які здійснюють державний контроль за додержанням законодавства про карантин рослин)- спричиняє за собою накладення штрафів як на посадових осіб, так і на громадян згідно ст. 105 Кодексу України «Про адміністративні правопорушення».
На сьогодні для кожного жителя району одним із основних завдань є виявлення та локалізації карантинних бур’янів, а також визначення основних напрямків для локалізації амброзії полинолистої на території селища, населених пунктів.
Тому звертаємося до мешканців району, керівників сільськогосподарських підприємств, установ, організацій, закладів освіти, культури, медицини з проханням взяти участь у виконанні заходів щодо боротьби з карантинними рослинами, та не допускати подальшого розповсюдження цих бур’янів на території селища та району.
Стаття 22 Закону України «Про забезпечення санітарного та епідемічного добробуту» зобов’язує утримувати земельні ділянки та території в належному санітарному стані, не тільки органи виконавчої влади чи місцевого самоврядування та підприємства усіх форм власності, але й громадян.
Лише спільними зусиллями ми зможемо подолати цей карантинний бур’ян.



Відділ агропромислового розвитку



Протягом червня-липня на території району мають ліквідувати осередки небезпечних рослин.

У літній період значну шкоду для здоров’я багатьох людей завдає цвітіння амброзії, що росте на території району.
Щоб мінімізувати шкоду від цих рослин ,затверджені заходи щодо локалізації та ліквідації осередків карантинного бур’яну – амброзії полинолистої ,розпорядженням райдержадміністрації
Відтак, в органах місцевого самоврядування мають бути створені комісії з питань проведення комплексу заходів щодо боротьби з карантинними рослинами, бур’янами та несвоєчасним покосом трав. Протягом червня-жовтня проводитимуться роботи зі знищення амброзій, своєчасний покіс у межах закріплених територій. Відповідні роботи необхідно провести також на узбіччях, автомобільних та залізничних шляхах, на лісових територіях – за це відповідатимуть профільні служби та управління.


Відділ агропромислового розвитку













Версія для друку Написати листа

Про цей сайт | Запитання | Адміністратор