www.petropavl-rn.dp.gov.ua
ГОЛОВНА СТОРІНКА МАПА САЙТУ ДОПОМОГА П'ятниця, 19 квітня 2024 року
Що нового на сайті ?

Архів публікацій
Петропавлівський район >> Податкова
За 11 місяців 2018 року надходження до загального фонду державного бюджету зросли на 90,2 млрд грн.
Версія для друку Написати листа
За 11 місяців 2018 року надходження до загального фонду державного бюджету зросли на 90,2 млрд грн.

    Протягом січня-листопада 2018 року до загального фонду державного бюджету надійшло (сальдо) 666,9 млрд грн платежів, що контролюються ДФС. Це майже на 16%, або на 90,2 млрд грн більше, ніж у відповідному періоді минулого року.
    До загального фонду держбюджету з початку 2018 року спрямовано 357,7 млрд грн податкових платежів, що на 18%, або на 54,7 млрд грн більше відповідного періоду минулого року.
    Митних платежів у січні-листопаді до загального фонду держбюджету перераховано у сумі 309,18 млрд грн. Це на 13%, або на 35,5 млрд грн перевищує показник 11 місяців 2017 року.
    У листопаді цього року до загального фонду держбюджету забезпечено (сальдо) 78,7 млрд грн. Це на понад 20%, або на 13,3 млрд грн більше надходжень листопада минулого року.
    Податкових платежів до загального фонду держбюджету у листопаді перераховано у розмірі 45,2 млрд грн. Це на 28% або на 9,9 млрд грн перевищує минулорічний показник. Митних платежів – 33,58 млрд грн, що на 3,5 млрд грн, або на 12% більше, ніж у листопаді минулого року.

    За несвоєчасно сплачені розстрочені суми податкового боргу передбачена відповідальність

    Західно-Донбаське управління Головного управління ДФС у Дніпропетровській області звертає увагу платників на наступне.
    У разі, якщо платник податків порушує умови погашення розстроченого грошового зобов’язання чи податкового боргу або відстроченого грошового зобов’язання чи податкового боргу, то договори про розстрочення (відстрочення) можуть бути достроково розірвані з ініціативи контролюючого органу (п.п. 100.12.2 п. 100.12 ст. 100 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями (далі – ПКУ)).
    Пунктом 4.6 Порядку розстрочення (відстрочення) грошових зобов’язань (податкового боргу) платників податків, затвердженого наказом Міністерства доходів і зборів України від 10 жовтня 2013 року № 574, визначено, що з дня, наступного за днем розірвання договору, на розстрочені (відстрочені) суми, що залишились не сплаченими, нараховуються пеня та штраф у розмірах, передбачених ПКУ.

    Особливості заповнення заяви про анулювання реєстрації платника акцизного податку, який реалізує пальне


    Західно-Донбаське управління Головного управління ДФС у Дніпропетровській області звертає увагу, що платником акцизного податку (далі – податок) є особа, яка реалізує пальне (п.п. 212.1.15 п. 212.1 ст. 212 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями (далі – ПКУ)).
    Такі особи підлягають обов’язковій реєстрації як платники податку контролюючими органами за місцезнаходженням юридичних осіб, місцем проживання фізичних осіб – підприємців, до початку здійснення реалізації пального (п.п. 212.3.4 п. 212.3 ст. 212 ПКУ).
    Пунктом 6 Порядку електронного адміністрування реалізації пального, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 24 лютого 2016 року № 113 (далі – Порядок № 113), встановлено, що реєстрація платника податку здійснюється на підставі подання особою не пізніше ніж за три робочі дні до початку здійснення реалізації пального заяви, форма якої затверджується Міністерством фінансів України.
    Виключення платника податку з реєстру платників здійснюється, зокрема, якщо відповідна особа подає реєстраційну заяву про анулювання реєстрації у разі припинення діяльності з реалізації пального. Така заява надсилається у порядку, встановленому для реєстрації, розглядається контролюючим органом протягом трьох робочих днів після її подання. У такому разі датою анулювання реєстрації платника податку є дата виключення з реєстру платників (п. 13 Порядку № 113).
    Наказом Міністерства фінансів України від 25 лютого 2016 року № 218 (зареєстрований у Міністерстві юстиції України 17.03.2016 за № 405/28535) затверджена форма заяви про реєстрацію платника акцизного податку з реалізації пального (далі – Заява), яка надається і при анулюванні реєстрації у разі припинення діяльності з реалізації пального
    При цьому, при заповненні Заяви у графі 2 «Дія» ставиться позначка «Анулювання реєстрації», а графа 5 «Відомості про пункти (склади, комплекси, станції, інші об’єкти) реалізації пального» не заповнюється.


    Податкова знижка: у договорі про навчання зазначається ПІБ особи, яка буде безпосередньо навчатися

    Західно-Донбаське управління Головного управління ДФС у Дніпропетровській області нагадує, що право платника податку на доходи фізичних осіб (далі – податок) на податкову знижку, підстави для її нарахування, перелік витрат, дозволених до включення до податкової знижки, обмеження права на її нарахування визначені ст. 166 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями (далі – ПКУ).
    Платник податку має право включити до податкової знижки у зменшення свого оподатковуваного доходу за наслідками звітного податкового року, визначеного з урахуванням положень п. 164.6 ст. 164 ПКУ, фактично здійснені ним протягом звітного податкового року витрати у вигляді суми коштів, сплачених платником податку на користь вітчизняних закладів дошкільної, позашкільної, загальної середньої, професійної (професійно-технічної) та вищої освіти для компенсації вартості здобуття відповідної освіти такого платника податку та/або члена його сім’ї першого ступеня споріднення (п.п. 166.3.3 п. 166.3 ст. 166 ПКУ).
    Членами сім’ї фізичної особи першого ступеня споріднення для цілей розділу IV ПКУ вважаються її батьки, її чоловік або дружина, діти такої фізичної особи, у тому числі усиновлені (п.п. 14.1.263 п. 14.1 ст. 14 ПКУ).
    Законом України від 05 вересня 2017 року № 2145-VIII «Про освіту» встановлено, що договір укладається між закладом освіти і здобувачем освіти (його законними представниками) та/або юридичною чи фізичною особою, яка здійснює оплату.
    Враховуючи вищевикладене, з метою використання права на компенсацію вартості навчання члена сім’ї першого ступеня споріднення один із батьків може включити до податкової знижки на навчання лише суми коштів, сплата яких фактично підтверджена відповідним розрахунковим документом (квитанції, касові ордери, чеки тощо), в якому зазначено, що платіж за навчання здійснено безпосередньо особою, яка звертається за податковим кредитом.
    При цьому, у договорі про навчання повинно бути зазначено прізвище, ім’я та по батькові особи, яка буде безпосередньо навчатися (дитини).

    Особливості заповнення графи ПН/РК «Сума податку на додану вартість»


    Західно-Донбаське управління Головного управління ДФС у Дніпропетровській області повідомляє платників ПДВ, що ДФС України у листі від 27.11.2018 № 36942/7/99-99-15-03-02-17 (далі – Лист № 36942) звернула увагу на особивості заповнення графи податкової накладної (далі – ПН) та/або розрахунку коригування (далі – РК) «Сума податку на додану вартість».
    Так, графа 11 розділу Б ПН (графа 14 розділу Б РК) «Сума податку на додану вартість» є обов’язковою до заповнення в усіх випадках, коли за здійсненою операцією нараховується сума ПДВ за ставкою 20 або 7 відсотків.
    Значення графи 11 розділу Б ПН (графи 14 розділу Б РК) обчислюється шляхом множення значення графи 10 розділу Б ПН (графи 13 розділу Б РК) на відповідне значення ставки ПДВ, код якої зазначено у графі 8 розділу Б ПН (графі 11 розділу Б РК).
    Графа 11 розділу Б ПН (графа 14 розділу Б РК) заповнюється у гривнях з копійками, але з урахуванням особливостей здійснення окремих операцій з постачання товарів/послуг допускається зазначення в цій графі показника з урахуванням арифметичного округлення до 6 знаків включно після коми.
    Графа 11 розділу Б ПН (графа 14 розділу Б РК) «Сума податку на додану вартість» не заповнюється у разі здійснення:
    а) операцій, що підлягають оподаткуванню за нульовою ставкою (у графі 8 розділу Б ПН (графі 11 розділу Б РК) має бути зазначено код ставки «901» або «902»);
    б) операцій, звільнених від оподаткування (у графі 8 розділу Б ПН (графі 11 розділу Б РК) має бути зазначено код ставки «903» та у графі 9 розділу Б ПН (графі 12 розділу Б РК) має бути вказаний код відповідної пільги з ПДВ згідно з Довідниками податкових пільг).
    Якщо графа 11 розділу Б ПН (графа 14 розділу Б РК) не заповнюється, нулі, прочерки та інші знаки чи символи у цій графі не проставляються.
    Нагадуємо, що Лист № 36942 розміщено на офіційному веб-порталі ДФС України за посиланням:http://sfs.gov.ua/zakonodavstvo/podatkove-zakonodavstvo/listi-dps/73086.html

    У 2018 році роботодавцям-порушникам донараховано до сплати майже 1,4 млрд грн

    Західно-Донбаське управління Головного управління ДФС у Дніпропетровській області інформує про наступне.
    За повідомленням ДФС України протягом січня-жовтня 2018 року роботодавцям, які порушували податкове законодавство при виплаті заробітної плати та інших доходів фізичним особам, донараховано до сплати майже 753 млн грн податку на доходи фізичних осіб, 601,5 млн грн єдиного внеску та 37,5 млн грн військового збору.
    Загалом під час перевірок порушення законодавства встановлено в 46 % перевірених суб’єктів господарювання.
    За рахунок вжитих заходів податкового контролю було виявлено 7,3 тис. найманих осіб, праця яких використовувалася роботодавцем без оформлення трудових відносин.
    Фахівці ДФС у складі робочих груп з питань легалізації виплати заробітної плати та зайнятості населення, створених за ініціативою місцевих органів виконавчої влади, здійснювали обстеження виробничих, торгових приміщень юридичних та фізичних осіб, місць здійснення підприємницької діяльності. За результатами проведеної роз’яснювальної роботи роботодавці уклали додатково 120,2 тис. трудових угод з найманими працівниками.
    За результатами вжитих органами ДФС заходів залучено до державної реєстрації 23,1 тис. громадян, які здійснювали підприємницьку діяльність без реєстрації. До бюджету додатково сплачено 18,3 млн грн податку та збору та 25 млн грн єдиного внеску.
    Інформація розміщена на офіційному веб-порталі ДФС України за посиланням: http://sfs.gov.ua/media-tsentr/novini/359091.html

    Стан запобігання корупції в зоні діяльності Дніпропетровської митниці ДФС в листопаді 2018 року

    В зоні діяльності Дніпропетровської митниці ДФС на постійній основі проводяться заходи щодо запобігання корупції та здійснюється профілактична робота з питань дотримання вимог антикорупційного законодавства.
    Протягом листопада 2018 року в Дніпропетровській митниці ДФС було вжито системних та послідовних заходів, які мають комплексний характер і спрямовані на забезпечення законності, підвищення ефективності діяльності, посилення протидії корупції, а саме:
    - керівництвом Дніпропетровської митниці ДФС та відповідальними особами за здійснення заходів з питань запобігання корупційним проявам було забезпечено реалізацію комплексу заходів щодо добору, розстановки, підвищення кваліфікації державних службовців з врахуванням вимог законів України «Про державну службу», «Про запобігання корупції», «Про очищення влади», дотримання загальних правил поведінки державного службовця, правил етичної поведінки, антикорупційного законодавства та питання недопущення виникнення конфлікту інтересів, дотримання обмежень щодо сумісництва та інших корупційних проявів серед працівників Дніпропетровської митниці ДФС;
    - були проведені роз’яснювальні заходи серед працівників Дніпропетровської митниці ДФС та осіб, які претендували на зайняття посад державної служби в Дніпропетровській митниці ДФС, про спеціальні обмеження, встановлені законами України «Про державну службу», «Про запобігання корупції», «Про очищення влади» та правилами етичної поведінки;
    - забезпечено надання інформації щодо своєчасного подання декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування;
    - на офіційному субсайті «Територіальні органи ДФС у Дніпропетровській області» було оновлено інформацію з питань запобігання та протидії корупції в Дніпропетровській митниці ДФС;
    - на виконання плану заходів щодо запобігання і протидії корупції на 2018 рік відповідальними особами виконувались покладені на них завдання щодо запобігання проявам корупції, виконання антикорупційного законодавства.
    Щодо визнання винними співробітників Дніпропетровської митниці ДФС до скоєння адміністративних та кримінальних корупційних правопорушень:
    - в листопаді 2018 року на вивільненого у зв’язку із призовом на військову службу співробітника Дніпропетровської митниці ДФС, отримано Постанову Індустріального районного суду м. Дніпропетровська про визнання у скоєнні адміністративного правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 172-6 КупАП;
    кримінальних діянь, що віднесені до корупційних злочинів в листопаді не встановлено.

    Електронні сервіси ДФС – комфорт для платників

    Західно-Донбаське управління Головного управління ДФС у Дніпропетровській області звертає увагу платників, що одним із важливих завдань органів ДФС сьогодні є створення комфортних умов для бізнесу, зокрема, забезпечення якісного обслуговування платників, електронізація сервісів, які дозволять обслуговувати платників дистанційно, а також зменшення витрат часу на адміністрування податкових платежів.
    Так, Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс («ЗІР»), який постійно оновлюється та надає можливість суб’єктам господарювання самостійно у зручний для них час отримати достовірну і повну довідкову інформацію з питань щодо оподаткування, державної митної справи, єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, електронних довірчих послуг (далі – ЄДП) та іншого законодавства, контроль за додержанням якого покладено на органи ДФС.
    З 1 жовтня 2018 року ДФС запроваджено нові електронні формати для фізичних осіб щодо отримання інформації з Державного реєстру фізичних осіб – платників податків про суми виплачених доходів та утриманих податків. Доповнена інформація про суму виплаченого доходу, суму перерахованого податку, а також про дати прийняття/звільнення з роботи відповідно до Податкових розрахунків за формою № 1ДФ, які подаються податковими агентами до контролюючих органів. Зазначені електронні формати розміщені на офіційному веб-порталі ДФС України у сервісі «Електронна звітність».
    З метою реалізації платниками податків своїх прав та обов’язків, визначених Податковим кодексом України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями функціонує інформаційно-телекомунікаційна система «Електронний кабінет».
    Отже, електронні сервіси ДФС забезпечують комфортні умови для платників, скорочують час на пошук необхідної інформації і дозволяють отримати її дистанційно.

    Застосування пільги з військового збору


    Західно-Донбаське управління Головного управління ДФС у Дніпропетровській області нагадує, що з 28.08.2018 набрала чинності постанова Кабінету Міністрів України від 22 серпня 2018 року № 650, якою внесено зміни до Порядку підтвердження статусу осіб, які беруть безпосередню участь в антитерористичній операції, з метою застосування пільги з оподаткування військовим збором, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 30 грудня 2015 року № 1161.
    Так, змінами врегульовано порядок підтвердження статусу осіб, які беруть безпосередню участь у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації в Донецькій та Луганській областях, що здійснюються шляхом проведення операції Об’єднаних сил, з метою застосування такими особами пільги з оподаткування військовим збором.
    Зазначені зміни запроваджено на виконання положень Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями, згідно з якими тимчасово, на період здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, не підлягають оподаткуванню військовим збором доходи у вигляді грошового забезпечення зазначених осіб на період їх безпосередньої участі в операції Об’єднаних сил.

    Добові, що перевищують норму, включаються до оподатковуваного доходу

    Західно-Донбаське управління Головного управління ДФС у Дніпропетровській області повідомляє, що до оподатковуваного доходу не включаються витрати на відрядження, не підтверджені документально, на харчування та фінансування інших власних потреб фізичної особи (добові витрати), понесені у зв’язку з таким відрядженням у межах території України, але не більш як 0,1 розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року, в розрахунку за кожен календарний день такого відрядження, а для відряджень за кордон – не вище 80 євро за кожен календарний день такого відрядження за офіційним обмінним курсом гривні до євро, установленим Національним банком України, в розрахунку за кожен такий день (п.п. «а» п.п. 170.9.1 п. 170.9 ст. 170 Податкового кодексу України (далі – ПКУ)).
    Постановою Кабінету Міністрів України від 02 лютого 2011 року № 98 «Про суми та склад витрат на відрядження державних службовців, а також інших осіб, що направляються у відрядження підприємствами, установами та організаціями, які повністю або частково утримуються (фінансуються) за рахунок бюджетних коштів» із змінами окремо визначаються суми та склад витрат на відрядження державних службовців, а також інших осіб, що направляються у відрядження підприємствами, установами та організаціями, які повністю або частково утримуються (фінансуються) за рахунок бюджетних коштів. Сума добових для таких категорій фізичних осіб не може перевищувати суму, встановлену п. 170.9 ст. 170 ПКУ.
    Отже, якщо добові витрати на відрядження перевищують встановлені норми, то сума перевищення є додатковим благом платника податку на доходи фізичних осіб (далі – податок) і така сума включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку.
    Згідно з Довідником ознак доходів, наведеним у додатку до Порядку заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, і сум утриманого з них податку, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 13 січня 2015 року № 4, дохід, отриманий платником податку як додаткове благо відображається у податковому розрахунку за ф. № 1ДФ під ознакою доходу «118».


    Версія для друку Написати листа

Про цей сайт | Запитання | Адміністратор